top of page
  • Writer's pictureHelena Antonopoulos

Οι 4 σημαντικές διαφορές μεταξύ Wedding Cinematography και Videography

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Cinematography και Videography στην κάλυψη του γάμου; Επειδή αφενός η γνώση είναι δύναμη και αφετέρου το τελευταίο διάστημα η κάλυψη του γάμου με κινηματογραφική ματιά αρχίζει να μπαίνει δυναμικά και στα ελληνικά δρώμενα, εμείς στην Cult Pics θεωρούμε πολύ σημαντικό να σας ενημερώσουμε για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη κάλυψης του γάμου σας.


Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο θα είστε σε θέση να ξεχωρίζετε τις έννοιες του βίντεο και του σινεμά, έτσι ώστε να αποφασίσετε ποιο είδος επιθυμείτε για την κάλυψη του γάμου σας αλλά και να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης από διάφορους "επαγγελματίες" του χώρου.Διαφορά #1: Storytelling

Η κάλυψη του γάμου σας με τους κανόνες του κινηματογράφου (wedding cinematography) είναι μία μορφή τέχνης που στηρίζεται στην έννοια του storytelling. Ο γάμος σας παρουσιάζεται ως μία μικρή κινηματογραφική ταινία, με ολοκληρωμένη δομή και τεχνικές κινηματογραφικής αφήγησης. Οι Wedding Cinematographers αγαπούν να λένε ιστορίες μέσα από τις εικόνες τους και για τον λόγο αυτό συλλαμβάνουν τις μοναδικές στιγμές του γάμου σας από διάφορες καλλιτεχνικές γωνίες, τις οποίες στη συνέχεια συνθέτουν με δημιουργικό μοντάζ ώστε να αγγίξουν τις ψυχές όλων όσων θα παρακολουθήσουν τη γαμήλια ταινία σας.

Από την άλλη πλευρά, ένας βιντεογράφος θα προβεί στην απλή - χωρίς δημιουργικότητα και συναισθηματική εμπλοκή - καταγραφή του γάμου σας. Θα σας παραδώσει ένα απλό βίντεο με "γενικόλογες" καταγεγραμμένες εικόνες και - αν προβλέπεται στη συμφωνία σας - ένα highlight clip με τη συρραφή κάποιων όμορφων στιγμών "δεμένων" με ένα γλυκανάλατο και ευρέως χρησιμοποιημένο ρομαντικό τραγούδι αγάπης.Διαφορά #2: Εξοπλισμός

Ο κλασικός βιντεογράφος γάμου διαθέτει μία "ευκίνητη" κάμερα, τοποθετήμένη σε ένα μονοπόδι ή σε κάποιο gimbal. Οι βιντεογράφοι επίσης δεν χρησιμοποιούν βαριά επαγγελματικά τρίποδα ή τις κατάλληλα τοποθετημένες φωτιστικές πηγές ώστε να έχουν ένα κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, ένα κινηματογραφικό συνεργείο που θα καλύψει τον γάμο σας θα έχει στη διάθεσή του τον απαιραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό (κάμερες, φώτα, mounts, steadicams, dollies, μικρόφωνα κ.τ.λ.) καθώς και εκπαιδευμένους χειριστές.

Η διαφορά στην ποιότητα του αποτελέσματος είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, πιστέψτε μας!Διαφορά #3: Αριθμός πληρώματος (Crew Size)

Ο αριθμός των επαγγελματιών που θα πραγματοποιήσουν την κάλυψη του γάμου σας έχει τεράστια σημασία και πάντα πρέπει να δίνετε την ανάλογη προσοχή και να ζητάτε διευκρινίσεις σχετικά με το μέγεθος του συνεργείου που θα σας παρασχεθεί, πριν οριστικοποιήσετε τη συνεργασία σας.

Συνήθως οι βιντεογράφοι εργάζονται μόνοι τους ή με κάποιον βοηθό και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτοδίδακτοι ή διαθέτουν απλή εμπειρική γνώση. Αντίθετα, οι Wedding Cinematographers είναι άτομα εκπαιδευμένα και γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα του Κινηματογράφου και του Storytelling. Ο αριθμός των επαγγελματιών που θα καλύψουν κινηματογραφικά τον γάμο σας είναι σίγουρα πάνω από 3, ανάλογα με τις ανάγκες του event.Διαφορά #4: Pre and Post Production

Ο κλασικός βιντεογράφος γάμου δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία για να βιντεοσκοπήσει την ημέρα του γάμου σας, πλην των στοιχειωδών ετοιμασιών του εξοπλισμού του (φόρτιση μπαταριών, τοποθέτηση καταγραφικής κάρτας στην κάμερα κ.τ.λ.). Ο βιντεογράφος δεν καταναλώνει επίσης πολύ χρόνο για την επεξεργασία του υλικού που θα σας παραδώσει.

Αντίθετα, οι Wedding Cinematographers αφιερώνουν πολύ χρόνο τόσο στην προετοιμασία τους για την κάλυψη του γάμου όσο και για την επεξεργασία και τη σύνθεση του καταγεγραμμένου υλικού. Η προετοιμασία περιλαμβάνει το location scouting (δηλαδή την επισκόπηση των χώρων που θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα), τη δημιουργία shot lists και storyboards όπου απαιτείται, τη συνεργασία film director και director of photography για το στήσιμο του φωτισμού και την άριστη καταγραφή των πλάνων και πολλά άλλα. Επίσης, μετά το πέρας των γυρισμάτων, η εργασία της δημιουργικής σύνθεσης του υλικού (οπτικού και ακουστικού) είναι άκρως απαιτητική τόσο σε χρόνο όσο και σε γνώσεις.Αφού πλέον γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ βιντεοσκόπησης και κινηματογράφησης ενός γάμου, είναι στην αποκλειστική σας διάθεση να αποφασίσετε πώς θέλετε να αποτυπωθεί η σημαντική αυτή ημέρα της ζωής σας. Δείτε προσεκτικά το portfolio του κάθε επαγγελματία, συζητήσετε μαζί του και κάντε του διευκρινιστικές ερωτήσεις (αριθμός πληρώματος, εξοπλισμός, ύπαρξη storytelling κ.τ.λ.) και κυρίως εμπιστευθείτε το ένστικτό σας σχετικά με τη χημεία που υπάρχει μεταξύ σας.


Εμείς στην Cult Pics εργαζόμαστε σκληρά τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κινηματογραφικό συνεργείο κάλυψης γάμων και live events, το οποίο δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, τον εξοπλισμό και την παρουσία μεγάλων πληρωμάτων που δημιουργούν ταινίες για το σινεμά.Comments


bottom of page